[ro] Capitalismul si sfarsitul !kung -ilor


Cu mii si mii de ani in urma, inainte de marea criza financiara, in desertul Kalahari traia un popor de bosimani pe nume “!kung”. Oameni si femei de statura mica ce vanau antilope si zebre cu sageti otravite. Inante de a le manca insa, imparteau carnea, pentru ca se considera (conform traditiei) ca prada unui vanator apartinea si celorlalti din preajma sa.
La inceputul anilor ’80 asa zisi !kung inca se mai gaseau in Kalahari. Si in timp ce lumea dimprejurul lor inventasera masinile, bomba atomica si schimbul de actiuni, ei continuau sa vaneze cu sagetile lor otravitoare.
Intr-o zi insa….
Un antropolog american descopera unele schimbari importante in satele de !kung. Vanatori nu mai lipseau de acasa, iar bordeiele lor erau construite intr-asa un fel incat veciniilor sa nu mai vada ce se-ntampla inauntru lor. Nu numai atat, dar existau chiar si lacate la usa. Puse pentru a proteja patrimoniul familiar.
Ce se-ntamplase oare?
Nimic special. Doar ca guvernul din Botswana incepuse sa faca schimb de marfuri cu !kungi. Si uite asa, economia de piata a debarcat si in desertul Kalahari. Un mic popor descoperea acum placerea proprietatii private. Pentru !kung acesta era inceputul capitalismului.

Intre timp, in lume incepea decaderea capitalismului. Cel putin  in forma in care il cunoastem noi azi. Iar pentru a intelege ce se-ntampla cu adevarat, este util sa facem refererire la ceea ce economistul austriac numeste a fi esenta capitalismului. Adica: masinaria.
O metafora perfecta daca ne gandim ca succesul economiei de piata este strans legat de inovatiile tehnologice, cum ar fi motorul pe aburi, locomotiva, cuptorul cu microunde sau linia de montaj. De a ceea e mai usor sa descrii intregul sistem ca pe o mare masinarie ce produce mereu in cantitati din ce in ce mai mari. In ziua de azi, un neamt (de exemplu) are la dispozitie televizoare, carti, mobile, radio, fotocamere digitale,masini de spalat, celulare, automobile, computere. Se preconizeaza ca in total ar avea la dispozitie zece mii de obiecte pentru uz personal. Iar din moment ce firmele produc mereu si mereu obiecte noi, se poate spune ca masinaria noastra isi atinge scopul doar daca persoanele din ambientul sau continua a cumpara.

La sfarsitul anilor ’80, masinaria capitalista primeste un nou si neasteptat avant. Dupa caderea zidului berlinez masinaria se largeste surprinzator in toate colturile cele mai indepartate ale lumii. Colturi ale Europei, Asiei si Africii. Se gasea in fata unor piete noi practic peste tot: in Ucraina, Romania, India, China, Vietnam, Cambogia si chiar si pana la !kung. Asadar dupa ce sa dezvoltat in tarile puternic industrializate ale Europei si Americi de Nord, capitalismul a realizat expansiunea sa la nivel global, in faze diferite, dar toate cu o puternica crestere economica. Deci, normal ar fi ca acum masinaria capitalista a tarilor puternic industrializate sa creasca intr-un ritm fara precedent.
Ar trebui….
Insa in realitate, se verifica contrariul… intr-un mod ciudat si neasteptat.
Masinaria nu mai functioneaza ca la inceput. O cifra. 354 miliarde de euro. Reprezinta cresterea de PIL german intre 2000 si 2006. Adica exact inaintea inceputului de criza. Daca consideram ca germani sunt in numar de 82 de milioane atunci calculand  in acei ani vrea sa zica ca au avut o crestere de 4317 euro “pro-capite”. O cifra ce (comparand cu trecutul) este inferioara. Dar sa nu fim prea lacomi. In fond si la urma urmei, 4317 este inca considerata o suma frumusica, nu? Adevarata semnificatie a celor 354 miliarde de euro este insa alta. Si se intelege atunci cand se confrunta cu cresterea debitului public. Adica 342 miliarde (tot intre 200 si 2006). Mmmh. Pare sa fie aceeasi cifra cu cea a Pil-ului, nu? Deci logic, asta insemnand ca masinaria capitalista a nemtilor a ajuns bunastarea indebitanduse Mereu si mereu mai mult. In practica, asta ar insemna ca dezvoltarea (de fapt) a fost falsa. Masinaria germana alearga…. dar alearga in gol.

Bine, bine, dar aceasta nu-i de ajuns pentru a ne face sa schimbam idea despre economia de piata,nu? Inceputul de mileniu n-a fost usor pentru intreprinzatori germani. Costurile de munca sunt mari,concurenta internazionala este feroce, si in plus economia germana este franata de un numar excesiv de legi birocratice. Putem sa deducem ca poate fi o problema a nemtilor si nu neaparat o problema a capitalismului in general. In fond si la urma urmei sunt diverse modele de masinarii capitaliste, diferite de cea germana. Cum ar fi cea franceza, cea americana, sau japoneza, nu? Fiecare sistem e diferit in felul sau prin prisma legilor si ale contractelor de munca. Sau chiar prin guvernanti si sindicate. Si poate celelate tipuri de masinarii au continuat sa alerge. Din pacate insa, NU. Situatia desastruoasa este aceasi. PESTE TOT. Fie ca este vorba de capitalismul liberist american. Sau de cel centralizat francez. Si nici macar cel japonez, bazat pe logica de consens. La fiecare din ele descoperim ca daca scadem DEBITUL din CRESTEREA nationala ramanem cu cifre aproape de zero.
Sa fie clar, aici nu incercam sa criticam  (sau cautam sa evitam) indebitamentul. Ba din contra, e bine sa se stie ca datoriile sunt esenta economiei de piata. Capitalismul de azi functioneaza asa: cineva – statul, un intreprinzator, nu conteaza cine – se  imprumuta de bani (sa zicem, un milion de euro), si ii foloseste pentru a produce obiecte ce plac altor persoane. Se decide (de exemplu) sa investeasca milionul in OTEL. Cumpara instrumentele necesare per lucrare otelul, angajeaza muncitorii, si apoi se pune pe fabricat automobile. Ce le vinde apoi in bloc cu doua milioane. Iata ca in felul acesta s-a creat valoarea in plus (milionul), deci s-a creat bunastare, inevitabil o crestere economica, nu? Deci asa se porneste masinaria bogatiei capitaliste. Si in felul acesta, cele zece mii de obiecte aflate la dispozitia unui german se dubleaza, devin doua zeci de mii. Cu acest obiectiv, dupa logica capitalismului occidental, statul e obligat a cere imprumut milionul de euro. Astazi insa, cresterea bunastari si a economiei este mult prea instabila. De fapt ceea ce creste in aceste economii sunt doar debitele.
Atunci trebuie sa fie ceva care franeaza masinaria capitalismului. Si trebuie sa fie un fenomen recent, dat fiind faptul ca acum cateva decenii acest tip de capitalism era in crestere vertiginoasa, atat in Germania cat si America sau Japonia. Si trebue sa fiea tat de puternic incat neutralizeaza cresterea monstruoasa ce capitalismul ar fi trebuit sa realizeze odata ce a beneficiat de interminabilele cereri ale pietelor din Europa orientale si Asia. Haideti atunci sa vedem ce au in comun economiile de piata germane, americane, franceze si japoneze. In felul acesta nu vom putea invinovatii economia unei singuri tari (in exemplul nostru, Germania). Deci ce au ele in comun (economiile occidentale).
Pai la prima vedere ne sare in ochi un numitor comun. ABUNDENTA.
Atunci cand economistii se refera la persoane folosesc un termine conoscut ca “consumatori”, pentru ca acesta este rolulcetatenilor intr-un lant economic. De exemplu, in loc de “consumatori” s-ar putea folosi termenul de “cumparatori”. Candva avea acelasi semnificat. Candva. Se citeau cartile ce erau cumparate, se purtau tricouri noi abia iesite la moda, se distrau cu jocuri noi pe piata. Dar ca sa faci toate astea este nevoie de timp. Si asa cum stim (datorita abundentei), un german ce are zece mii de obiecte la dispozitie, pentru a beneficia in plin de ele nu ii mai ramane timp pentru a cumpara altele. Deci, prin logica faptelor consumismul franeaza masinaria. Pentru a putea sa continue cresterea ecnomiei se trebuie cumparat fara pauze.
Ajunsi la acest punct se pune intrebarea: cum se poate convinge o persoana (consumatorii) sa cumpere fara a consuma? Sa cumpere carti ce prafuiesc in sertarele bibliotecilor, tricouri noi ce putrezesc in sifoniere sau jocuri ce sunt neatinse si impachetate pentru a face loc altora noi. Ar exista o posibilitate, prin publicitate. Dar procesul este prea lung, prea dificil si prea scump. Iar de multe ori nu functioneaza. Si iata ca in felul acesta masinaria capitalismului se gripeaza.
Piete imbuibate.
Deja e evident ca in tarile dezvoltate se apropie din ce in ce mai mult situatia creata mai sus. Magazinele sunt din ce in ce mai pline. Iar persoanele continua sa cumpere dar mai putin ca in ani trecuti. Dar ca masinaria sa functioneze trebuie in schimb ca persoanele sa cumpere din ce in ce mai mult. Doar ca…. nu este usor a convinge persoanele (consumatorii) so faca. Piata este tartassata, dar consumatorii au tot ce le trebuie. Cand si cand, mai apare un smartphone nou, un laptop sau televisor 3D. Dar mai mult nu se poate face.
Ce minunatie. Suntem satui. Asa cum de altfel prevedea un faimos economist in cartea “Posibilitatile economice pentru nepotilor nostri“. Se numea John Maynard Keynes. El a profetizat ca nepoti sai (ca adulti consumatori) vor fi de opt ori mai bogati ca el si ca o asemenea lume abundenta va satisface nevoile “absolute” ale populatiei. Deci economia se va opri din crestere iar capitalismul se va epuiza atingand scopul sau de a rezolva nevoile societatii. Persoanele vor fi fericite.
Era 1930. Iar “nepotii” sai….. suntem noi.
De atunci (1930) reditul pe cap de locuitor (in occident, se intelege) a crescut de ….opt ori.
Cu timpul insa cresterea economica a ajuns la un punct mort. Multe persoane insa nu sunt prea multumite. Di contra. In Germania, in Statele Unite, senzatia de fericire, de bunastare, nu mai creste deloc. Se simtea deja prin ani 70 o asemenea tendinta. In schimb, a crescut numarul persoanelor cu boli cauzate de stres. Unii deja folosesc formula de “capitalism fara dezvoltare”. Nu suna rau. Ar fi ceva de genul “bunastare fara stres”. Acelasi Keynes credea ca in felul acesta masinaria capitalistica se va opri din proprie initiativa. Si ca va lasa lumea in pace.
Faptul ca nu este asa o demonstreaza situatia actuala. Destul se deschidem un ziar, sau televizorul, sau chiar andare in internet. E ca o piesa de teatru la gradina. Aceasta reprezentatie a inceput turneul sau prin septembrie 2008. Atunci cand banca de investiment Lehmann Brothers a falimentat. Se numeste CRIZA FINANCIARA. In realitate nu este vorba de o criza financiara, si nici de una a debitului…. ci de ceva diferit.
Inante de a se manifesta aceeasta criza, investitori americani au mizat pe sectorul imobiliar, cumparand titluri. Au speculat pe faptul ca vor fi construite alte case mereu si mereu. Dar di pacate piata era deja saturata. Titlurile lor au pierdut valoarea…. si in felul acesta criza financiara si-a aratat dintii sai. Gravitatea statea in faptul ca majoritatea acestor investitori erau…. bancile. In mod normal, afacerile lor se bazeaza in a furniza credite pe piata in expansiune. Ca de exemplu, pe piata automobilelor. Dar piata numai crestea destul ca sa multumeasca creditul bancar. Si-atunci multe banci au cautat alte noi activitati in expansiune. Di pacate, atunci cand si aceste noi activitati (piete) au falimentat, bancile s-au gasit cu pierderi mari si fara posibilitatea de a le acoperi. Si aici incepe dansul. Pentru a salva bancile, statul le sare in ajutor comparand parte din actiunile sale. Dar pentru a le cumpara este obligat sa faca imprumut. Doar ca statele erau deja indebitate peste masura. Iar acum, nu numai bancile ba chiar si statele erau in vartejul crizei. Ani intregi la rand, statele au sperat ca debitele contractate sa fie reduse printr-o crestere a economiilor si deci mai multe intrari fiscale. Doar ca….. aceasta crestere n-a fost. Deci nici intrari fiscale. Iar acum cu ajutorul dat bancilor aceste datorii au crescut la un nivel fara proportii. Asa a inceput criza datoriilor.
Care este problema reala? Lipseste dezvoltarea. Statele puternic industrializate au facut (in acesti trei ani de criza) legi pentru a accelera dezvoltarea economiei, iar in felul acesta incepem sa intelegem adevarata natura a crizei. Guvernele americane, germane sau japoneze au coborat nivelul de taxe, si au facut legi ce incentiveaza alegerea noastra in a consuma mai mult. si mai mult. Poate in felul acesta se rezolva totul, s-au gandit. Poate ca lumea va incepe din nou sa consume mai mult iar in felul acesta imprenditorii se vor dezvolta din nou. Poate ca indianii si chinezii vor cumpara automobilele si masinile de spalat produse de occidentali. Poate ca cineva din noi va inventa un produs nou ce va purta la o noua foame de consumuri. Cine stie, un telefon cu care se poate zbura de exemplu. Nu stim daca va functiona. Iar in cazul acesta ne raman doua strade de ales.
In prima consta in a stimula cu orce pret aceasta dezvoltare industrializata. Ca si pana acum. Cu consecventa ca vor creste cheltuielile dar si debitele. Ca sa nu mai vorbim de poluarea si emisiunile de dioxid de carbon causate de masinaria capitalistica. Cat de mare va fi e direct proportional cu cantitatea de obiecte cesunt la dispozitia persoanelor (consumatorilor). Aceste “cauze-efect” sunt si au fost mereu dificil de justificat. In trecut era vazuta ca un pret de plata pentru bunastarea in care ne aflam. Ca o conditie (necesara pentru crearea noilor locuri de munca si pentru dezvoltare). Se putea afirma chiar faptul ca, “cu cat mai multa bunastare, cu atat mai multe fonduri pentru dezvoltarea energiei alternative”.
Dar daca dezvoltarea este falsa, iar utilitatea ei este doar aceea in a evita o noua prabusire a burselor, atunci vine spontan intrebarea daca arderea de gaz si petrol a tarilor puternic industrializate merita. Acum insa, ne prefacem in a nu vedea aceasta intrebare si a incerca sa trecem peste aceasta criza. Ceea ce conteaza acum este ca masinaria capitalista sa functioneze…. pana la urmatoarea criza.
Cea de-a doua strada pe care putem alege este mai grea, si nu stim unde duce. Rolul sau este in a incerca sa gasim raspunsuri la alte intrebari mai grele. Societatea se poate organiza in asa un fel incat sa conserve bunastarea sa in loc de a dezvolta-o? Ce se poate face ca fericirea persoanelor sa creasca si nu facturile intreprinzatorilor? E posibil sa dam naturii o valoare mai mare decat celor zece mii de obiecte la dispozitia noastra? In cateva cuvinte, exista o alternativa la capitalism?
Punctul de vedere al celor saraci.
E o antica intrebare. De-a lungul secolelor au facut-o de mii de ori marxistii, teologii, romanticii, sindicalistii, tertomondistii. Dar a fost pusa mereu din punctul de vedere al celor saraci. Si aceea  prin care se bazau pe ideea ca “mizeria nu poate fi eliminata de capitalism”. Iar unii au incercat sa inventeze un sistem ce ar fi eliminat saracia intr-un mod mult mai rapid decat a facut-o economia de piata. Exemple sunt. Mahatma Gandhi cerea ca fiecare sa-si procure hainele si hrana singur. In felul acesta ar fi evitat economia de piata. Sau promotorii  del autogestiunea anarhica, unde nimeni nu se poate imbogatii pe spinarea celuilalt. O ideea ce a durat putin, si a sfarsit in timpul razboiului civil spaniol. Apoi a fost socialismul, cu variantele sale specifice. Toate aceste variante au naufragat iar la sfarsitul lor sau demonstrat mai putin capabile ca masinaria capitalista. Ce nu a produs doar opulenta aparenta (iar uneori obscena) dar a salvat de la saracie si alte milioane de chinezi, indiani sud-coreani, si brazilieni. Capitalismul deci, nu va muri pentru mizerie, dar foarte probabil pentru bogatia ce a creato. Capitalismul a bandajat suferintele persoanelor: de aceea este de negandit o revolutie de jos. Ca de altfel nici un nou sistem economic creat de sus.

P.S. Banul, ce la sfarsitul anilor ’90 ajunsese si la !kung nu a ramas prea mult prin acele parti. Cineva se gandise ca in acele parti din desertul Kalahari s-ar fi gasit diamante. Si asa, !kung au fost izgoniti din acele parti. Astazi eilucreaza pe bani putini ca fermieri sau servitori prin diverse locuri. Asta pentru cine n-a deventi alcolist si duce o viata de solitudine in rezervatii naturale. Incercand din nou sa vaneze, precum starmosii lor.
Poate ca exemplul, sau alternativa la capitalism nu este necesara doar tarilor dezvoltate. Ci si celor ramasi din tribul !kung.

4 responses to this post.

 1. Posted by cavaliereerrante on 15 gennaio 2012 at 10:42 AM

  Sei una bella persona, @Valentino ,,,, e te lo dissi fin da quando discutemmo su quel tuo straziante racconto per la scomparsa della Persona che più amavi, e del tuo conseguente smarrimento … e di quel tuo sentirti “colpevole d’ impotenza” di fronte alla inarrestabilità della morte !
  Mi piace la tua sincerità salda, la tua onestà intellettuale, il tuo interrogarti sulla inutilità della vita, ma sempre pronto Tu, in concreto, a negare che, pur se tutto è vano, lo sia anche la virtù !
  Non smettere di lottare, @Vale, per te e per chi ami e ti ama, non smettere nemmeno quando tutto sembra crollarti addosso, giacchè è possibile, se ognuno/ognuna di noi ci crede, vedere nascere un mondo non perfetto, ma più umano, meno invivibile, più equo per tutti/tutte, visto che tutti/tutte “sono parti imprescindibili di noi” !!!
  Una stretta di mano … amico mio ! 🙂
  @Bruno

  Rispondi

 2. Posted by cavaliereerrante on 17 gennaio 2012 at 8:43 AM

  Caro, carissimo @Valentino … non sentirti imbarazzato, per le mie osservazioni qui ( e altrove … ) riportate, poichè Tu sei così, esattamente come ti ho descritto … la lontananza infatti non conta nulla, in quanto “anche” dalle parole scritte, quando sono dettate dalla sincerità, si può leggere l’ anima ed il cuore di chi le ha scritte ! 🙂
  Piuttosto, che cosa succede il Romania ???
  Ho un amica rumena che, da qualche anno, vive in Italia, in una cittadina di mare vicino a quella dove abito io . Lei, una bravissima persona, venne in Italia giovanissima ( e giovane, lo è tuttora … ) insieme al marito, ed alla figlioletta . E’ gente che lavora dalla mattina alla sera, facendo qualunque lavoro purchè onesto . Ora, questa mia amica è assai preoccupata per i disordini che stanno avvenendo, in cui la gente chiede le dimissioni dell’ attuale governo a causa delle “misure restrittive” varate al fine di arrestare la crisi economica ( e finanziaria ) che attanaglia la Romania, e quando la gente ha fame, si sa che non guarda in faccia a nessuno e la violenza, purtroppo, non aiuta di certo a ragionare lucidamente !
  A mio avviso “da cittadino di un altro paese” ( ma a cui stanno a cuore le sorti della Romania … da sempre ), la crisi economica nel tuo paese ha origini globali, ed a ben poco servirà rovesciare l’ attuale governo, poichè invece serverebbe che l’ Europa stessa trovasse quell’ unità politica capace di fronteggiare paesi confederati ( e quindi muniti di Banca Fed ) che gli USA, o il Giappone, per non parlare della Cina e dell’ India . Senza una politica vera, una unione – oltre che monetaria – che garantisca movimenti e scelte transnazionali di interesse europeo ( e quindi a vantaggio di tutti gli Stati membri … ), dalla crisi, in Italia come in Francia e quindi anche in Romania, non se ne uscirà fuori “semplicemente cambiando governo” . Il nostro @Monti ( che è superiore al @Berlusconi, irriso in tutto il mondo per il suo cialtronismo, come una montagna lo è di un sassolino nella scarpa ), sta facendo proprio questo, cercando di convincere Sarcozi e soprattutto la Merkel ad accelerare la crescita della politica in Europa !
  Tu, che ne pensi ???
  Un abbraccio …. e a presto
  @Bruno

  Rispondi

 3. Carissimo cavaliereerrante. La situazione in Romania non si differenzia molto da quella Italiana. Direi che è solo…. in anticipo. D’altronde basterebbe vedere le preparative dei tassisti che si preparano per sciopero. In fondo, il nostro “caro” presidente era stato ha vinto due volte le elezioni (ed una prova di rovesciamento elettorale) avendo appoggio della gente proprio come Berlusconi. L’idea di base era “almeno lui ha fatto qualcosa”. Ach, quanto impazzivo sentendo queste parole. Mi mandavano in bestia.
  “Almeno lui ha fatto qualcosa”
  E che cosa aveva fatto? chiedevo io infastidito (non sono mai stato suo ammiratore).
  Non sapeva nessuno a rispondermi. Ma….
  “Almeno lui ha fatto qualcosa”
  Ha ingannato la gente nelle campagne elettorali con un atteggiamento dittatoriale.
  “Vi prometto che eradicherò la corruzione”.
  Non ha mai mosso un dito per farlo
  “Il popolo rumeno ha diritto ad una vita decente”
  La vita decente consta nel fatto che le cose avevano peggiorato. E non per colpa della crisi. Ma per il fatto che in Romania il sistema mafioso e talmente toccabile dalla gente comune che oggi sembra non poter pensarci oltre.
  Ha offeso immigranti rumeni (quindi anche me) quando lo hanno criticato.
  “Che restino la, non abbiamo bisogno di loro”.
  Te ne rendi conto?
  A differenza di Berlusca, il nostro presidente ha un altro vizio. Quello del alcool. Infatti, guarda un attimo questo video e dimmi tu se questo può essere un presidente.

  Io non lo so. Ma c’è gente che lo ha votato anche per questa cosa. E credimi, devi farti tradurre da qualcuno quello che parla in quello che parla.
  Alcune perle.
  “Ecco la differenza tra bere whisky… ed uno che beve come un scemo.”
  “Per non ubriacarti, devi versare finché galleggia il cubo di ghiaccio”
  Ed è questo il presidente che debba fare la manovra?
  Povero paese incosciente. Siamo stati sempre un popolo povero. Ma a volte penso che……… c’è lo meritiamo.
  —————————————————————————————————–
  Per quanto riguarda la crisi mondiale concordo con te. Ma perché lo chiamiamo mondiale? Ormai possiamo nominarla europea. Ci sono troppi che vogliono inginocchiare l’Europa. E se non saremmo uniti…. c’è la faranno. Purtroppo le cose non vanno verso il giusto. Ci dividiamo, scegliendo il divorzio. E’ un po come La Lega in Italia. Non vogliono sbattersi la testa per sistemare il sud. E più facile dividere. Cosi il sud non sarà più un problema. Semplicemente non sarà. La stessa cosa anche in Europa. Ogni uno dei paesi comunitari, butta la gatta morta nel cortile dei vicini. Italia e Spagna da la colpa a Germania e Francia. Poi viceversa. Greci. Romania. Per non parlare del Ungheria. Dove al ultima dimostrazione del partito ultra di destra hanno bruciato le bandiere del Europa. E’ critico. Tutti guardano verso la Svizzera come esempio. Senza far conto che la Svizzera, pur non essendo a titolo pieno comunitaria ha beneficiato di tutti vantaggi che hanno i paesi comunitari. Quindi niente obblighi, ma vantaggio massimo. Dobbiamo fare qualcosa anche in questo senso. Per non parlare del paradiso fiscale.
  Il mio scetticismo si basa anche sulla situazione mondiale. La crescita dei paesi emergenti è realizzata sulla manodopera bassa. Come fai a combattere la manodopera bassa? Se non con….. una manodopera bassa. Ma è impensabile.
  ————————————————————————————–
  Imprenditori vanno tutti la. Creando lavoro per loro e disoccupazione per noi. Non possono essere fermati. Almeno che….
  Almeno che non si fa una politica di protezionismo. Tipo…. compriamo soltanto prodotti europei. Ma anche questa sembra una utopia. Non per altro ma se lo facciamo noi, possono farlo anche i altri. E quindi crollerebbe i export.Quel poco che c’è ancora.
  Il petrolio è destinato a crescere ancora. Pensa a quante macchie si compra ogni giorno in China. Avranno bisogno di benzina no? Come possiamo fermare tutto ciò? Creando energie alternative. Ma il problema è che abbiamo ritardato troppo questa cosa. Dovevamo cominciare dai anni ’80 a farlo. Il tempo è troppo poco. Si inventa ma si fa troppo in fretta. Senza chiedersi le conseguenze. Esempio. Tutti matti per l’energia solare. Pulita dicono.
  Pulita un corno. I panelli solari hanno una vita di massimo 20 anni. E poi, le loro scorie sono pericolose quanto quelle radioattive. Dove si vanno a depositarli?
  ——————————————————————————————————
  Come vedi, la mia visione nazionale, europea e mondiale…. è rosa. 😉

  Rispondi

 4. Posted by cavaliereerrante on 23 gennaio 2012 at 9:03 AM

  Ciao, @Vale ! 🙂
  Ho letto il tuo bel commento da @Diemme, sincero … affettuoso, come è nel tuo stile !
  Quanto mi hai dettagliato sopra, circa la crisi che attanaglia la Romania ( che sta nel mio cuore, e non soltanto perchè ho molti amici rumeni qui dove abito io … ), conferma, ahimè, i miei dubbi . E’ vero, i problemi che ci turbano ( che turbano un poco tutti in Europa, e che anche nella forte Germania cominciano a farsi sentire …. ) hanno cause sovranazionali e che a queste si può mettere mano SOLO SE CRESCE LA POLITICA “EUROPEA”, SE SE LA POLITICA STESSA, NEL MONDO, RITORNA AD ESSERE “IL CENTRO” DELL’ ATTIVITA’ UMANA, E QUINDI DEGLI STATI NAZIONALI, SCALZANDO E RELEGANDO AL SUO POSTO IL “POTERE ECONOMICO-FINANZIARIO” CHE ATTUALMENTE DOMINA INCONTRASTATO IL GLOBO, ma è anche vero che un Governo nazionale “imbelle e corrotto” ( come quello che, con @berlusconi e la sua banda, avevamo in Italia … e che ora turba voi in Romania ), amplifica i problemi, aggrava la crisi e fa perdere ogni credibilità alla nazione che malamente governa . Ritengo quindi giusto che, anche in Romania, la gente si faccia sentire e chieda nuove elezioni per rimuovere ogni intoppo legato al cattivo governo ed alla corruzione !
  Solo mi auguro che non ci siano particolari violenze, che sia possibile cioè – crescendo progressivamente il numero dei cittadini che scendano in piazza per protestare contro le restrizioni che affamano la popolazione – arrivare ad un accordo politico da cui possa discendere un maggioranza di governo più onesta, e più consapevole sul da farsi, all’ interno del vostro paese e fuori della Romania, per unire gli sforzi “contro il potere economico-finanziario” che attualmente domina i mercati e la politica internazionale . Segni per ben sperare ci sono, ma non è difficile comprendere che sarà un battaglia durissima per tutti !
  Ti auguro il meglio, amico mio, e ti abbraccio con stima ed affetto !
  @Bruno

  Rispondi

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...

Diemme - La strada è lunga, ma la sto percorrendo

Non è vero che sono invincibile, mi rompo in mille pezzi anche io...è solo che ho imparato a non fare rumore. *** Amami quando meno lo merito, che è quando ne ho più bisogno (Catullo) - Non sprecate tempo a cercare gli ostacoli: potrebbero non essercene. Franz Kafka —- Non è ciò che tu sei che ti frena, ma ciò che tu pensi di non essere. Denis Waitley -- Non c'è schiaffo più violento di una carezza negata

CIVUOLEPOCO

BASTA ESSERE SEMPLICI

Marisa Moles's Weblog

Le idee migliori sono proprietà di tutti (Seneca)

il nuovo blog del gatto sylvestro

dicono che i gatti hanno 7 vite.......

Vietato calpestare i sogni ©ELisa

Se i tuoi sogni dovessero volare più in alto di te,lasciati trasportare.Almeno nella fantasia, non poniamoci mai dei limiti.

Dilema omului de rand

Cu càt incerci sa fi mai explicit, cu atàt sunt mai confuz.

♥ melodiestonate ♥

Un blog da leggere... .Per chi ha tempo da perdere...♥

E' scientificamente dimostrato

Una classica eccellenza italiana

Quarchedundepegi's Blog

Just another WordPress.com weblog

Aquila Non Vedente

Aquila e tutta la sua famiglia (compreso Bibùlo)

Il mondo di Ifigenia

Svegliati ogni mattina con un sogno da realizzare!

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: