[ro] Perioada proibitionista. Pàna unde? Pàna cand?


Ascultând cândva la radio (un post oarecare) m-am trezit la un moment dat într-o dezbatere unde se discuta despre închisorile cu deţinuţi ce nu mai făceau fata, fiind supra aglomerate. Era, îmi aduc aminte, invitata şi o directoare de penitenciar. Necesitatea guvernelor de a construi noi (şi noi) centre de detenţie pentru a satisface capacitatea “clienţilor” în creştere continua. Bineînţeles cu cheltuieli de rigoare – gardieni mai multi, cheltuieli de întreţinere, apa, lumina, gaz, psihologi, și structuri sanitare.

Ceea ce mi-a rămas în memorie de la aceea dezbatere a fost atunci când la un moment dat directoarei i s-a pus o întrebare.

– De ce credeţi ca numărul deţinuţilor este în continua creştere. Care-i motivul? Sa fie oare noile generaţii mai expuse la violenta si delincventa?

Răspunsul directoarei (pentru mine unul) a fost unul șocant si neașteptat.

– Absolut deloc. Nu se referă în absolut la tendința umanității în a trăi în afara legi. Răspunsul se afla prin faptul ca astăzi societatea are mai multe restricţii ca ceea de ieri. Asa cum cea de mâine va fi mult mai restrictiva ca cea de azi. Gândiţi-va puţin, sunt unele legi ce acum 20 de ani nici nu le concepeam. Cum ar fi cele cu privința la privacy, sau cele de factura” internauta”. Descărcări ilegale de muzica, sau chaturi sau…. mai știu eu ce. Asta ca sa fac doar o paranteza.

Conceptul este extraordinar. Si trebuie sa recunosc, neaşteptat. Uite asa, ca dintr-odată mi-a venit un raptus nostalgic. Va mai aduceţi aminte anii 80? Când se putea fuma în orice loc. Si nimeni nu se uita urat la tine atunci când aprindeai o țigara la birouri. Când centura de siguranţa (de la amărâta aia de dacie 1300) era doar un “opţional“. Cand alergam s-apăs butonul REC atunci când la radio canta Michael Jackson. Si nimeni nu-mi cerea dreptul la “copyright“. Asta ca sa nu mai spun de săracul meu Kasthan. Cate ori nu a copiat de la amărâtul ala de radio Progres (sintonizat pe postul Radio Bucureşti).

Pai numai daca e sa fim pedepsiţi pentru muzica si filmele ce auzim si vizionam zilnic cred ca…. ar trebui sa ne cam putrezeasca oscioarele prin penitenciare. Hai sa fim cinstiti, cine nu are un program de “torrentare” pe computerul personal? Si doar stim ca este ilegal in fond si la urma urmei. Asta este exact ca in bancul acela cand s-a facut un sondaj de opinie in domeniul pirateriei video. Intrebati daca “ar descarca ilegal filmul Avatar”, 30 % a răspuns ca “DA”, ar face-o.

Ceilalţi 70% au ramas surprinsi, declarand ca…..

Da ce, a ieşit deja a doua parte?

4 responses to this post.

 1. Tare asta cu sondajul :))

  Rispondi

 2. Posted by Valentino on 22 aprile 2011 at 12:17 PM

  Tare si….. adevarat…. 😆

  Rispondi

 3. Posted by ionel muntean on 7 luglio 2011 at 5:53 PM

  ai dreptate dar daca te gindesti la poporul chinez cite falsifica ar trebui sa faca china o puscarie, nu crezi?

  Rispondi

 4. Posted by Valentino on 8 luglio 2011 at 2:53 PM

  Asta cu poporul chinez este o alta poveste. Macar daca ar face doar lucruri falsificate. Din pacate, chinezii au inceput sa invete sa faca lucruri bune (si de calitate). Ceea ce duce la concurenta. Iar…. cum se stie…. doar de concurenti nu aveam nevoie noi.
  Bine te-am regasit Ionele.

  Rispondi

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo di WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

Connessione a %s...

Diemme - La strada è lunga, ma la sto percorrendo

Non è vero che sono invincibile, mi rompo in mille pezzi anche io...è solo che ho imparato a non fare rumore. *** Amami quando meno lo merito, che è quando ne ho più bisogno (Catullo) - Non sprecate tempo a cercare gli ostacoli: potrebbero non essercene. Franz Kafka —- Non è ciò che tu sei che ti frena, ma ciò che tu pensi di non essere. Denis Waitley -- Non c'è schiaffo più violento di una carezza negata

CIVUOLEPOCO

BASTA ESSERE SEMPLICI

Marisa Moles's Weblog

Le idee migliori sono proprietà di tutti (Seneca)

il nuovo blog del gatto sylvestro

dicono che i gatti hanno 7 vite.......

Vietato calpestare i sogni ©ELisa

Se i tuoi sogni dovessero volare più in alto di te,lasciati trasportare.Almeno nella fantasia, non poniamoci mai dei limiti.

Dilema omului de rand

Cu càt incerci sa fi mai explicit, cu atàt sunt mai confuz.

♥ melodiestonate ♥

Un blog da leggere... .Per chi ha tempo da perdere...♥

E' scientificamente dimostrato

Una classica eccellenza italiana

Quarchedundepegi's Blog

Just another WordPress.com weblog

Aquila Non Vedente

Aquila e tutta la sua famiglia (compreso Bibùlo)

Il mondo di Ifigenia

Svegliati ogni mattina con un sogno da realizzare!

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: